متن مورد نظر خود را جستجو کنید
  • تاریخ انتشار : 1402/11/11 - 12:44
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 560
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

دکتر امیرمحمد یاریاری: مدیریت تداخل داروهای ضد سل در جمعیت‌های خاص از حوزه‌های مهم در داروسازی بالینی محسوب می‌شود

در جلسه معرفی بیمار گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی، عوارض و مشکلات ناشی از بیماری سل در جمعیت‌های خاص موردبحث قرار گرفت.

به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده داروسازی، جلسه معرفی بیمار گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی ۹ بهمن ۱۴۰۲ به ارائه دکتر امیرمحمد یاریاری دستیار تخصصی از بخش نفرولوژی بیمارستان امام خمینی (ره) با عنوان"Management Of TB Complications(Case based approach)"  و به راهنمایی دکتر سیمین دشتی استاد گروه داروسازی بالینی اختصاص یافت.
 
چکیده‌ این سمینار آموزشی به شرح زیر است:   
 
در این جلسه دو بیمار که در دی‌ماه ۱۴۰۲ مورد مشاوره تیم داروسازی بالینی بخش نفرولوژی بیمارستان امام خمینی (ره) قرار گرفته بودند بررسی شدند.
بیمار اول آقای ۶۷ساله با درگیری urogenital tuberculosis  و با اختلال عملکرد کلیوی که به‌منظور دریافت دوز مناسب داروهای آنتی توبرکلوزیس مورد مشاوره تیم فارماکوتراپی قرار گرفته بود.
باتوجه‌به ایجاد اختلال عملکرد کلیوی و همچنین ائوزینوفیلی در حین درمان، پس از مراجعه سرپایی به کلینیک فارماکوتراپی شک به acute interstitial nephritis در زمینه مصرف داروی Rifampin   (به‌عنوان جزئی از رژیم آنتی توبرکلوزیس بیمار) به وجود آمد؛ در ادامه با ارجاع به پزشک معالج نفرولوژی و پزشک عفونی، روند درمان با درنظرگرفتن بیماری زمینه‌ای و مشورت با تیم فارماکوتراپی پیگیری شد.
acute interstitial nephritis  یکی از علل نارسایی حاد کلیه است که شایع‌ترین اتیولوژی آن داروها هستند. ازاین‌رو شناسایی به‌موقع و مدیریت عارضه از اهمیت بسزایی برخوردار است. در نظر داشته باشیم که احتمال رخداد این عارضه با هر دارویی وجود دارد؛ اما تا به امروز در منابع با برخی داروها بیشتر گزارش شده است. شایع‌ترین داروهای ایجادکننده این عارضه خطرناک، آنتی‌بیوتیک‌ها هستند.
در ادامه دکتر سیمین دشتی نکات تخصصی و جمع‌بندی شرایط بیمار را توضیح داد و درنهایت اساتید و دستیاران فارماکوتراپی حاضر در جلسه به بحث و تبادل نظر پرداختند. 
بیمار دوم آقای ۳۴ساله که به علت بیماری ulcerative colitis –primary sclerosing cholangitis تا کنون دو نوبت تحت پیوند کبد قرار گرفته بود (نوبت اخیر در فروردین ۱۴۰۲) که باتوجه‌به مبتلا شدن بیمار به disseminated tuberculosis و همچنین ایجاد بثورات جلدی خارش‌دار مورد مشاوره تیم فارماکوتراپی قرار گرفته بود.
دررابطه‌با انتخاب رژیم بهینه درمان عفونت سل منتشر در بیمار دریافت‌کننده پیوند کبد باتوجه‌به عوارض کبدی داروهای آنتی توبرکلوزیس و تداخلات دارویی مطرح شده بین این داروها با داروهای ایمونوساپرسیو بیماران پیوندی گفتگو شد.
به پیشنهاد تیم فارماکوتراپی به‌منظور کنترل بهینه تداخلات دارویی استفاده از داروی ریفابوتین به‌جای ریفامپین در رژیم آنتی توبرکلوزیس لحاظ که به بررسی و تبادل نظر پیرامون جنبه‌های مختلف این موضوع پرداخته شد. 
 در پایان سمینار دکتر دشتی درباره اهمیت مانیتورینگ و مدیریت تداخل دارویی بین ریفابوتین با تاکرولیموس و همچنین آپیکسابان دریافتی بیمار توضیحاتی ارائه داد. 

 

  • گروه خبری : داروسازی بالینی,سمینار
  • کد خبر : 258237
محبوبه بهلولی
تهیه کننده:

محبوبه بهلولی

تصاویر

تنظیمات پس زمینه
متن مورد نظر خود را جستجو کنید